mat under hoga kusten hike

MAT OCH VATTEN

I vandringen ingår sju måltider mat, se dock till att ta med lite snack, kaffe, energidryck och dyligt. Vet du att du äter mer än “genomsnittet” så kan det vara värt att ta med lite korv till lägerelden. Vatten finns det rikligt av i naturen men för att vara säker bör du koka vattnet i minst två minuter.

MAT UNDER HÖGA KUSTEN HIKE

I Höga Kusten Hike ingår sju måltider mat. Vi har valt frystorkad mat av högsta kvalitet från OutMeals då deras måltider inte bara är enkla att bära med sig ut på vandringen – de smakar även fantastiskt gott. Samtliga måltider som ingår hämtas ut vid incheckningen.
Dag 1: Lunch + Middag
Dag 2: Frukost + Lunch + Middag
Dag 3: Frukost + Lunch
Tillagningen är enkel då maten tillagas genom att du häller kokande vatten i påsen, försluter påsen och väntar 7-10 minuter beroende på måltid. Vill du spara disk och utrustning att bära med sig så kan du äta direkt ur påsen.

Vad bör jag ta med mig?

Du måste själv ha med dig kök för att koka upp vatten. Vi vill även påpeka att känna sig “mätt och belåten” kan variera mycket mellan person och person. Därför rekommenderar vi att du ser över ditt eget behov och tar med extra mat om du vet med dig att du äter mer än “genomsnittet”. Många deltagare väljer att ta med sig några egna favoriter i form av grillkorv, godis, nötter och dryck (kaffe etc.) då det förhöjer stämningen. Vi rekommenderar även att du tar med dig snacks (nötter, choklad etc.).

Kan jag handla mat under vandringen?

Ja. Det finns möjlighet att köpa fika och lättare måltider vid Checkpoint Dal. Vid målgången kan du även njuta av underbart goda våfflor eller en öl till magisk utsikt i Toppstugan.

VATTEN UNDER HÖGA KUSTEN HIKE

Jag, mina vänner och andra vandrare har alltid druckit av det vattnet som rinner i bäckar i dessa områden. Drick däremot absolut inte vatten som inte strömmar. Länsstyrelsen och vi som arrangör rekommenderar dock att du för säkerhets skull kokar vattnet. (Det finns alltid risk att något djur kanske dött uppströms i någon bäck etc.).

Hur renar jag vatten?

Vill du vara helt relativt säker på att vattnet är rent bör du koka upp det. Det finns många tidsangivelser, men enligt Svenska Arméns eget “fickminne” för överlevnad anger man en koktid på 2 minuter. Kokar man bara upp vattnet och låter det koka ordentligt i några minuter så kan man alltså i de flesta fall anse sig vara på den säkra sidan. (Att vattnet är helt rent kan dock aldrig garanteras till 100%). Självklart kan du även använda dig av kommersiella vattenreningsprodukter såsom portabla filter eller tabletter (puritabs) – du hittar dessa tabletter på Apotek eller hos Naturkompaniet.

VATTEN: Start – Tärnättvattnet

När du sätter dig på bussen till starten bör du se till att du har minst två liter vatten. Fyll gärna på i olika flaskor så att du alltid har en mindre flaska lättillgänglig och ytterligare en större påfyllnadsflaska i packningen. Vatten kan sedan fyllas på i en liten bäck när du tagit dig ner för Stampberget, strax innan t-korsningen där leden viker vänster mot Slåttdalsskrevan och höger mot Käl. Du passerar vattendraget på spont/mindre bro så du kommer inte missa vattendraget. Så upp en bit motströms så hittar du en plats där vattnet rinner lite extra.

VATTEN: Tärnättvattnet – Tärnättholmarna

Denna sträcka finns det gott om strömmande vatten. Någon kilometer från Tärnättvattnet rinner en relativt kraftig fors där du kan fylla på med vatten. När du nått strandlinjen kommer även många vattendrag rinnande ner för berget. Den sista chansen att fylla på vatten innan checkpoint Tärnättholmarna finnc cirka 15 minuter (800 meter) innan du kommer fram till lägerplatsen.

VATTEN: Tärnättholmarna – Kälsviken

Vatten går att hitta längst leden, 50 meter efter Näske Fäbodar – som för övrigt är en vacker tältplats. Om du planerar att övernatta längst den vackra sandstranden vid Kälsviken är det här du fyller på vatten. Se till att du har alla vattenflaskor påfyllda då du behöver vatten till både middag och frukost.

VATTEN: Kälsviken – Dal

Vid Kälsviken finns inget vatten utan du behöver ha fyllt på dina flaskor vid Näske Fäbodar. Några kilometer efter Kälsviken finns dock möjlighet att fylla på dina flaskor ytterligare. Till vänster om leden intill Mossaberget rinner en bäck som är väl synlig. Du kan även fylla på med färskt dricksvatten vid Checkpoint Dal.

VATTEN: Dal – Skuleberget/Målgång

Efter att Höga Kustenleden passerar E4:an passerar du en bäck där du kan fylla på dina vattenflaskor. Det är en god ide att i alla fall ha två liter vatten innan du ger dig upp för den avslutande vandringen upp för Skuleberget.