Home PageAnmälanFrågor och Svar

Frågor och Svar


Vilken utrustning behöver man?

Höga Kusten Hike går genom ett unikt landskap, över berg, genom skog och längst kust. Detta område är väderexponerat och du kan förvänta dig allt från strålande varm sol till ihållande svalt regn. Vi har satt samman en packlista för att underlätta din planering. Du hittar packlistan här:
– Packlista Höga Kusten Hike >>

Är det svårt att hitta längs med leden?
Nej, det är lätt att hitta längst leden. Du följer stighänvisningarna och du får även en ledbeskrivning som du kan använda dig av under vandringen. Du kan läsa mer om sträckan här:
– Sträckbeskrivning Höga Kusten Hike >>

Vilket väder kan man förvänta sig?
Man kan förvänta sig alla sorters väder. För väderbeskrivning, besök SMHI och välj ”Skuleberget”.
– Väder Höga Kusten Hike (Extern länk till SMHI)

Får man ta med sig hund?
Många tycker det är trevligt att ta med sin hund och visst får du ta med dig din hund till Höga Kusten Hike. Tänk bara på att hålla hunden kopplad både innan, under och efter vandringen. Du kan läsa mer om de föreskrifter som råder i Nationalparken här:
– Föreskrifter i Nationalparken. >>

Får man sova i stugorna i Skuleskogens Nationalpark?
Nej, du sover i tält som du eller någon av dina vandringskamrater bär med sig. Sova i tält är en upplevelse och en av de bästa ingredienserna i Höga Kusten Hike.

Jag har aldrig vandrat med ryggsäck men känner mig i hyfsat bra form. Vågar jag ställa upp?
Självklart! Men att vandra med ryggsäck i den terräng som Höga Kusten Hike går genom kräver ändå lite speciella förberedelser. Se till att bekanta dig med din ryggsäck och dina kängor. Ta gärna lite längre promenader för att gå in dina kängor. Se även till att vänja dig med att vandra med packad ryggsäck. Då kommer upplevelsen bli än mer njutbar och då du står vid målgången och blickar ut över Höga Kusten kommer du känna dig som en hjälte.

Hur förbereder jag mig bäst?
Vänj dig vid att vandra med kängor och packning. Börja träna med en packning som väger cirka 5-7 kilo. Öka sedan vikten successivt tills ryggsäcken väger cirka 15 kilo. Då har du vant dig vid en packning som gott och väl täcker behovet för Höga Kusten Hike. Vår rekommendation är att du ska ha åtminstone sammanlagt fem mil i benen innan du ställer dig på startlinjen. Se till att köpa bra vandringskängor och gå in dem ordentligt.

Ska man ha med sig egen matsäck?
Ja, på sätt och vis. I anmälningsavgiften ingår frukost, lunch, middag i form av matpaket med frystorkad mat. Du kan fylla på med mat vid Kälsviken. Bröd delas dock endast ut vid incheckningen vid Höga Kusten Resort. Portionerna är dimensionerade för vad en vuxen person behöver för att klara sig. Att känna sig ”mätt och belåten” kan sedan variera mycket från deltagare till deltagare. Därför rekommenderar vi att titta över ditt eget behov för att loppet ska bli en så trevlig upplevelse som möjligt. De flesta deltagare väljer att ta med sig några egna favoriter i form av nötter, godis, korv eller dryck. Notera att du även kan köpa fika vid Pensionat Skuleskogen vid checkpoint Dal.

Måste man stanna vid varje Checkpoint?
Ja, du måste passera samtliga checkpoints. När du når en checkpoint ser du till att en funktionär bockar av dig då du kommer fram.

Vart får jag tälta?
Du får tälta vid Tärnättholmarna, Näske Fäbodar, Kälsviken samt vid Dal. Detta är inte enbart de tältplatser där tältning är tillåten enligt föreskrifterna för Naturreservatet. Det är även de bästa platserna att tälta på. Om du sätter upp tält på annan plats kommer du bli anvisad att ta ner tältet och förflytta dig till någon av de anvisade tältplatserna.

Vad gör jag om min utrustning går sönder?
Varje Checkpoint är bemannad med kunnigt folk. Där kan du får du hjälp att provisoriskt lösa problemen.

Hur tar jag mig till och från Höga Kusten Hike?
Det är lätt att ta sig till Höga Kusten Hike. Vi har samlat all information om hur du tar dig hit under rubriken ”Förberedelser”.
– Så tar du dig till Höga Kusten Hike >>

Var handlar jag bra utrustning?
Naturkompaniet har kunnig personal som hjälper dig hitta utrustning som passar just dig. Bor du inte på en ort där Naturkompaniet har en butik kan du titta in på deras nätbutik.

Har jag täckning på min mobiltelefon längs leden?
Oftast. Dock finns det partier där täckningen kan försvinna.